Saturday, 14 April 2018

Aku ibu yg cepat panik

Bismilah...Salam

Hye..aku akui yg aku mmg cpt panik bila berdepn ngn masalah anak-anak..
Lebih2 lg klw dr segi kesihatan aku sgt panik..😱😱😱😱
Mcm kalut la kn..

Byk history yg pd aku klakar yg nk boleh dikategorikn aku panic mummy..
Sampai kna marah ngn doctor pon ade..adehhh.
Malu nk citer nnt2 la..

Mcm hari ni khaira dmm..tp bkn dmm pns betul 39^-40^ degrees xpon..dmm 38 mcm tu..
Aku yg kalut ni..pg td sgt rsw bile rasa bdn khaira dh dedo2..
Omg nk buat apa ni..aku jelum ni sampai basah n dia lg mngis..pastu aku google apa perlu buat..then nasb baik aku cpt2 sdrkn diri aku supaya jgn panik..
Aku tutp kipas bg khaira kt tmpt kering mndikn dia..susukn dia..n dia tettido after terjga suhu msih pns n aku jelum pelan2 n makesure xsmpai lenjun bsh..bg minum air msk byk2 bg susu byk2..n dia dh aktif walaupon msih dedo2. Kesimpulnnyer..nasiht untuk diri sendiri klw panik take deep breath n think what to do..jgn dok kalut2 sgt..xjd ape..lg truk nnt jdnyer..jgn buat dh..

Friday, 6 April 2018

Khalish vs Khaira

Bismilah..Salam..
Xde niat pon nk membandingkan anak2 sbb tau masing ade kelebihan sendiri..
Khalish..byk special time yg aku terlepas sbb masa tu kerja..mest org fikir bz sgt ke..smpai terlepas..buzy jgk sbb siang kerja..pg kul 7 sbb dr seri iskandar ke ipoh masuk kerja kul 9..jd kena awal kadang khalish pon xbgun lg..Balik kerja kul 5.30 smpai umah pon kul 7 mcm tu..sampai rumah mak terus siap msk mkn mlm mandi n smbahyg..Bg Khalish tido je..sbb klw tido lmbt nnt nk bgun awal..
So byk moment2 important aku terlepas..dan kami pon berpindah ke batu gajah..sbb mak kata nk blaja kt pondok..
Hmm..knp xduk je kt umah mak???..
Sbb jauh dr ipoh..masih bekerja kt ipoh..
Knp xduk kt umah hubby kt ipoh..sbb dh ikat kontrak ngn penyewa untuk duk situ paling kurang 2 thn..lgpon dia jga umah elok..xkn nk halau2 org..biarla kita yg dihalau..jgn kita menghalau org..xbaik..
Omgggg...apa yg aku melalut ni..ok back into the topic..
Khalish Alhamdulilah mmg senang sgt nk jaga..khalish xsuke menangis n xmenangis pon..really!!!
Khalish,nk jaga dia sgt senang,ko bg dia kenyang makan..ko bg dia tido..pastu dia bgun nnt dia main..diam la dia..xde nangis2..
Dan after ade adik ni pon dia pon sgt senang jaga plus rajin lg..
Pstt nnt aku bg tips camno nk bg ank rajin..
Iyeee..rajin..orang tua pon xserajin dia..Dia pas makan angkat pinggan ke dapor tau..ko hado..siap tolong lg angkat mangkuk ke cawan ke yg ade lg kt tmpt makan tu..
Lepas main dia akan kemas balik apa yg dia main tu..Lepas duk kt kerusi dia letk balik kerusi kt tmpat asal..ko percaya x budak 2thn 6bln sgt2 rajin cmni..Nak makan dia akan tolong angkat cawan ke pinggan ke tmpt mkn..
Khalish izra anak ibu sgt baik n rajin..ibu bersyukur sgt..
Khaira..my princess manja..
Khaira mmg fully dlm perhatian ibu..
Khaira sampai nk msk 8 bln mmg exclusive susu ibu..
Khaira mmg manja..ngn sume dia manja termasuk ngn abg dia..klw abg dia ade dekat ngn dia,dia akan lentok2 kepala bersandar kt abg dia..see manja kn..
Khaira mmg nk berkepit je ngn aku..nk kencing pon ngis sbb hilang dr pndangn dia..
Walaupon progress dia lg cepat dr Khalish..
Menerap 3 bln
menyulur 4 bln lebih
Meniti 7bln
Tumbuh gigi 7 bulan lbh
Tapi ragam dia..fuyoooo..Xkena sikit nangis,itu nangis..nasib baik ibu dh xkeje..klw keje xtau la mcmane org mengasuh mau kena cubit je..





B



Thursday, 5 April 2018

Keluarga kecil yg comel

Bismilah..Salam..

Kami dh berpindah ke ipoh nk dkt 8 bln dh..Masa aku berpantang abg bwak brg2 pindh ke rumah suami di Ipoh sebelum ni duk batu gajah..Akhirnya after setahun lbh duk batu gajah..kami pindh blik ke rumah lama..Home sweeet home..

Disebabkn aku suri rumah n mak aku pon xbrapa sht jd aku kerap ulang alik ke kmpg..Temankn mak sbb adik pon kerja shift mlm xde kt umah..Bila kerap blik kmpg rasa kecian pulak kt en.hubby sbb duk umah sensorg,mknnyer mcmne,baju keje pon bsuh sendiri..Keciankn....jd abg bujangla..

After discuss ngn en.somi,mak pon dh semakin shat..aku pon rasa better aku tumpukan perhatian pd keluarga kecik aku plak..

After jarang blik kmpg ni..aku nmpk khalish n khaira mcm mkin rapat dh boleh get along..Klw dulu khalish jelous sgt ngn khaira,xboleh nk nenen pon dia kcw..tp now on..khalish nmpk boleh terima adik dia..actually bnda ni sgt merisaukn aku sbb tkut khalish jelous ngn khaira dia pukul adik dia..tp Alhamdulilah sangkaan aku xtetap..skrg khalish dh boleh main ngn khaira..khaira dh pndai main skrg..

Dulu aku rsw sbb aku pregnant kn khaira masa khalish 1thn 3 bln..masih kecik n perlukn kasih syg..
But skrg aku phm,perancangan Allah tu lg baik..Khaira dtg pd kami just in time..Mmg sesuai sgt..Khalish ade kawan n deorang buat altiviti sama2..
Kalau terkasar sikit khalish kt khaira tu biasa la sbb khalish xpndai kawal lg..

Anak lelaki n anak perempuan mmg xsama..khalish dulu aku kerja byk best part aku terlepas n xrasa pape..
Tapi skarg Alhamdulilah segala perkembangan dorg aku ade n aku sendiri rasa excitednyer..

Psttt..khaira dh tumbuh gigi,bestnyer..





Wednesday, 4 April 2018

Syukur Alhamdulilah

Bismilah..Salam

Lebih baik mengucap syukur dgn kenikmatan yg kecil supaya kita sdr betapa nikmatnya rezeki yg Allah beri..

Alhamdulilah hari ni..aku sedar anak2 dh semakin membesar..Khalish yg dulu nyer delayed speach dh petah bercakap..Mcm2 dia ckp dan dia abg2 sgt..Maknanya gaya dia sgt abg2..
Adik dia masukkn mainan dlm mulut..khalish akan "ehh,makan..mana boleh makan tu..ibu adik makn.." see byk xmulut dia..khalish suke sgt tgok upin ipin..tp bile larang menagis la tp xlama la..bkn tantrum la..Alhamdulilah sgt mudah nk tangani..

Khaira....
Dh nk masuk 8 bln..dh pandai main..faveret dia main ngn n gurau ngn abg dia..dh nk tumbuh gigi dh bawah satu batang belah kanan..dh start nk meniti-niti pastu jatuh..owhhh rsw sgt..mmg kna letak atas tilam..sbb khaira over confident cm ibu dia jugak..belum pandai lg dh nk memandai nk berdiri lepas tgn..fuhhh memang seriau dh berkali2 tersembam n berkali2 terjatuh..nasb xpape..ibu ni rsw sgt nk..

Ayah @ my hubby
Alhamdulilah segala kebuntuan after farid left dr company terjawap..Hafiz start to do by himself..He running the company by himself without technician tp Alhamdulilah segala kepayahan yg abg lalui akhirnya abg berada kat sini..Abg own his company..mmg abg sgt sibuk..Pergi pagi balik kadg tengah malm..I'm sorry if i'm being so selfish by always merajuk2,I should more understand and always by urside..once again..I'm sorry..

Perjalanan hidup yg sederhana..Aku mohon pd Allah agar masa aku terisi ngn bnda berfaedah..amin..

Minggu ni aku xberapa productive..myb stress mungkin sbb abg is to buzy and i take care of our children alone..

Sunday, 16 July 2017

Berhenti kerja & berniaga..

Bismilah..
Salam..
Mcm headline kt atas..
Finally Feb 2017 aku tekad untuk resign..
Pd aku career tgh memuncak naik sikit lg klw bersabr aku boleh capai impian selama ni sebagai account manager..
Mmg bkn mudah..tp aku rasa aku perlu bulatkn tekad..
Bkn senang..Drpd career woman to housewife..
Alhamdulilah suami sentiasa mnyokong..
Suami Sgt memahami..suami approach aku n ajar aku jd usahawan..aku xminat berniaga SBB dh terbiasa bekerja mkn gaji..Dr zero to hero bak kata org..
Terima kasih Syg..walaupon ayg ni Ade ego byk untuk terima pndpt n pndangn org perlahn atg berusaha berubah juga...byk mindset yg perlu diubah..displin kna Ade, sabar n tak putus asa, communication skill yg betul dgn customers.. Byk la yg kna bljar..Dan yg pling pnting sifu yg byk n x hnti2 n xputus asa mgajar..
Alhamdulilah

Sunday, 8 January 2017

rezeki tak dijangka

Bismilah..Salam.

Alhamdulilah
finally aku dpat tahu yg im pregnant mmg susah nk jangka..

after 1thn 3 bulan im pregnant again..
rezeki xdijangka Allah sebaik-baik perancang..

Saturday, 10 December 2016

.:Aku pregnant ker?:.

Bismillah..

Salam..
Aku pregnant ker??/
ntah aku period ni..
tp bkn warna merah darh..warna coklat..
aku asyik teringin itu dan ini..
mengidam..sampai rasa nk ngis..

mcm pregnant...kan aku pernah pregnant sebelum ni..